Schloss Proschwitz

schloss_proschwitz[1]

Kort om Schloss Proschwitz:
Familien af Prinz zur Lippe er en af de ældste aristokratiske familier i Tyskland. Huset var indtil 1918 et af de regerende fyrstehuse i Tyskland. Familiegrenen, som Dr. Georg Prinz zur Lippe tilhører, har været bosat i Sachsen siden starten af det 18. århundrede og den har været en betydningsfuld handelsfamilie.

Schloss Proschwitz er Sachsens ældste og stadig eksisterende vingård. Bjergene i Proschwitz var fra midten af det tolvte århundrede indtil reformationen i besiddelse af biskoppen i Meißen. En stor del af de eftertragtede Messweine i Sachsen kom på dette tidspunkt fra Weingut Proschwitz.

I 1945 blev familien eksproprieret uden erstatning, af ideologiske årsager holdt til fange i forskellige lejre og fængsler og senere løsladt i Vesttyskland. Dr. Georg Prinz zur Lippe generhvervede vingården i årene efter 1990 og i 1997 blev også familiesædet, Schloss Proschwitz, tilbagekøbt efter mange års forhandlinger.

Kim Kristensen Fine Wine er eneforhandler af Schloss Proschwitz’s vine i Danmark.


Schloss Proschwitz’s fantastiske vine:
2011/2012proschwitz-surprise[1] Drei Musketiere Weissburgunder, trocken. Fire måneders gæring i store egetræsfade og den efterfølgende finslibning i rustfrie ståltanke resulterer i denne forførende Pinot Blanc.

Næse med duft af modne pærer-, abrikos- og fersken noter. Dette indtryk fortsætter på ganen: honning, elegante og subtile vanilje noter kombineret med elegant surhed.

2012 Goldriesling, tør
En frisk og frugtig Riesling med en velbalanceret syre og en forfriskende finish. Næsen byder på aroma af moden pære, hyldeblomst og en subtil strejf af røget kød. Denne Goldriesling repræsenterer med sine kun 16 hektar i Tyskland, Sachsen, en sjældenhed, kærligt blev den kaldt ,,vores juvel” af beboerne af Elbe dalen i Sachsen.785_02[1]

Vinen er oprindeligt lavet af Alsace Riesling druen, som blev podet med en Courtillier Musque Précoce i slutningen af det 19. århundrede. Siden 1913 bliver vinen dyrket i Elbe dalen.

2010 Weiswein-Cuvee-Surprise,
En bestemt vin der overrasker dig med lækre aromaer. Den vækker sanserne og kærtegner den dybe smag. Den har også substans, styrke og en veritabel struktur.
“Surprise” er en blanding bestående af tre sorter: Scheurebe, Pinot Blanc og Traminer. I glasset har den en lys gul farve med lysegrønne nuancer. Duften er udviklet med omtanke, aromatisk rigdom, smagen kommer frem i lyset, der minder om hvide ribs, friske bjergurter og stenet mineralitet. Selv i munden skabes en meget forfriskende og krydret smag, den livlige friskhed i smagen er det naturlige udtryk af vintage 2010, men samtidig vil det blive afrundet af den milde fysiske oplevelse af Pinot Blanc. Vinen har struktur og er harmonisk og overraskende fin med næsten legende saftighed. En vin med subtile nuancer.

Dessertvin: 2011 Traminer Auslese lieblich 0,375 ml,
Traminer, smag af dybde og kompleksitet. En blid duft af vild honning, litchi og frisk skrællet mango. Fra den første slurk opleves et harmonisk sammenspil af fint syreindhold, overraskende med en behagelig frugtagtig sødme til ganen.

2011 Riesling Spätlese, sød
I Rieslingen finder vi fine aromaer af honning og frisk kvæde. På ganen forfører os noter af saftige ananas, passionsfrugt og modne nektariner. Det harmoniske sammenspil mellem behagelig sødme og velintegreret syreindhold giver en fantastisk cremet eftersmag.

Rødvin: 2008 Cuvée Moritz, tør
Cuvée Moritz er en overbevisende blanding af druesorterne Pinot Noir, Dornfelder og Regent med sin dybe røde, næsten sorte farve med en lilla kant. Næsen er af vilde brombær, modne kirsebær og hyldebær og en antydning af honningkager. Den vinøse smag af mørk frugt gør Cuvée Moritz til en fremragende ledsager til faste oste samt fuglevildt. Vinen har lagret i franske egetræs fade. Da vinen er af så høj kvalitet benyttes fadene kun 3 gange.